9 авг. 2019 г., 20:36

Преображене... 

  Поэзия » Философская
634 2 1

 

Преображение*...

 

И все си мисля, че съм прав,

когато в Днешното ми време

си пожелах: в Абсурдна сплав

и миналото да се вземе...

 

Налѝ и ние сме дошлѝ

по начин не напълно ясен

от миналото: и налѝ

Творецът с туй е бил съгласен!...

 

И Миналото искам пак

дори и да звучи наивно,

че скитник бях, поет, моряк

и с бурите дружах интимно!...

 

Макар добре да зная, чѐ

това е неразумно сложно

и Времето напред „течѐ”,

а другото е – невъзможно!...

 

Но там останаха – назад

красиви, недоизживяни

вълшебни чувства.... Бях и млад,

и с много страсти разпиляни!...

 

А „Завещание” не съм

на никого за тях оставил

и ще се пръснат както сън,

за който вече съм забравил!...

 

... Та ето, точно за товá

поисках Миналото време

с отново луди сетивá

в чаровен транс да ме обземе!...

 

А в бъдещите нови дни,

(макар от тях преобразени!)

да бъдем както и преди:

и влюбени, и преродени!...

 

С непрѐдвидѝмата си мощ

да ни разтърсят чувства стари:

ухайни в люлякова нощ –

край едновремешни дувари!...

 

Понеже в този „бóжи ден”**

във полунощ ще се отвори

небето – вярвам, че и с мен

тогава Бог ще поговори.

 

Ще Го помоля аз и тó

ще бъде: „Боже мой, къдѐ си?

А всички Времена – в едно

защо не искаш да омесиш?...

 

... Но в прóмисъл божествен днес

вземи от тях Ти най-доброто

и разпилей го със финес

в енигмите на: Естеството!!!...

 

06.08.2019 г. Преображение

*на 6-ти август Православната църква

чества празника: Преображение Господне.

Тогава Христос се показал на учениците си, че е Бог.

В народната ни метеорология се смята, че вече

свършва лятото и започва есента.Всичко се прео-

бразява.

**вярва се, че в полунощ на Преображение се отваря

небето.

© Коста Качев Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Пишеш завладяващо и с такава ефирна лекота! Личи си, че много години чиракуваш на класическия стих и е дошло време той да чиракува на теб! Браво!
    Поднасям ти аплодисментите си, Коста!!!
Предложения
: ??:??