Притча за б(л)удния брат
(По Лука 15:11 - 32)
Един богат и знатен момък
(бил б(л)уден и напет ерген),
със брат си поделил имота
и в странство тръгнал пременен.
Отдал се на разгул за кратко
и неусетно своя дял
за вино и жени развратни
до грош последен пропилял.
Дочуло се, че там гладува,
но срам го е да е слуга
и страда много, с други думи
е гладен, гол и поруган.
А брат му всеки ден се трудел
от ранно утро чак до мрак,
изхранвал челяд многолюдна,
не пиел, кротък бил, добряк.
Веднъж, прибирайки се вкъщи,
дочул дайре, зурни пищят...
Веселие?! – тъй неприсъщо
за тъжния му стар баща.
Слугите питал: "Що за празник
се чества, що за веселба?!”
– Днес блудният ти брат прибра се!
Работиш ти. Пък той... Съдба...
И днес така: юнак с мотика
на къра цял ден – прикован,
ахмах в хамак на сянка спинка.
Не óрис, избор е това!
© Красимир Тенев Все права защищены