2 мая 2011 г., 22:46

Първи май 

  Поэзия » Гражданская
1014 1 3

И не бяхме ли гладни,

и не бяхме ли жадни,

но оценявахме всеки човешки труд.

А сега всички богати, всички алчни,

кой се труди, той бил луд.


И бедността имаше своя цена,

а сега какво ли ценно остана на света?

В труд живееше народът, с пот на чело,

но с гордост и вдигната глава.


А сега къде отиде гордостта,

къде са житата, които посяхме?

Къде е слънцето, ясното небе,

къде е кръвта, която проляхме?


Миньори бяха обикновените хора,

никога не виждаха светлина.

Но макар и в тъмнината си мечти да градяха,

те знаеха, че трудът им ще бъде светлата бъднина.


Къде са онези деца,

прегръщайки с любов родителския  труд?

Сега всеки с разум сляп

върви в тъмнината и търси късче хляб.


Къде е народът миролюбив,

благодарни за днешния си ден.

Боже, защо са неблагодарни по таз земя,

в гордостта и завистта всички са в плен.


Думи тежки, като камъни падат,

върху нашия гръб.

Като хамали носим всеки товар,

вървим след мечтите си изоставени,

отчаяни стискаме зъб.


Един ден пак ще посеем

житата на нашата доброта.

И тогава чиста кръв ще пролеем

пред олтара на човечността.


Един ден и ние ще ядем бял хляб

с чисто сърце и чиста съвест...


Милан Милев

1.05.2011

 

Нека се трудим, за да оцелеем в този живот

и дано трудът ни бъде оценен с доброта!

 

© Милан Милев Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??