11 янв. 2024 г., 06:20

Пътешествие сред съзвездия в безкрая 

  Поэзия » Для детей
223 1 7

Подаръци, желани от децата,

Добрият Дядко бе оставил под елхата -

за братчето ми вертолет,

за мене лъскав звездолет.

 

Когато денят се изтъркули

и Слънчо зад баира се скри,

Сънчо, в детското креватче,

приспа ни с моето братче.

 

Щом затворих аз очи,

от звездолета светнаха лъчи,

той започна да бучи

и тогава чудото се случи!

 

От илюминатора, с подкана отдалече,

махна ми зелено човече:

 - Хайде идвайте, деца!

Качете се на борда веднага!

 

Излетяхме първо към Луната,

която скиташе се по средата

на обсипания със звездите небосвод,

като самотен платноход.

 

Кацнахме на светлия й ръб.

От тъмното, на тъмният й гръб,

към нас се завтече

още едно зелено човече!

 

Весело, усмихнато, добродушно,

той всички поред гушна,

после седна най - отпред

и подкара лъскавия звездолет

 

със скорост равна на светлината

към ,,Телец" - съзвездие в далечината.

Задминахме ,,Хъбъл" - телескоп на НАСА

и други ракети от първа класа.

 

Но преди да стигнеме ,,Телец:,

завихме към съзвездие ,,Стрелец".

Край него на близо спряхме 

и много зелени човечета видяхме.

 

После край ,,Овен" и ,,Лира"

прелетя звездолета, без да спира,

мина край ,,Лъв" и ,,Везни"

и така всички съзвездия обиколи.

 

Най - накрая насочихме се към Земята!

За малко спряхме на Луната

за да слязат там в своят свят

зеленото човече и неговият брат.

 

Преди Слънчо да отвори очи,

звездолетът Земята приближи

с голяма скорост от безкрая

и тихо влетя в нашата стая.

 

Събудих се! Отворих очи!

От звездолета не светеха лъчи?

Под юрганчето, на нашето креватче,

сладко спеше моето братче!

© Никола Яндов Все права защищены

Произведение участвует в конкурсе:

Космосът- свят на безброй приключения »

11 место

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??