23 нояб. 2023 г., 17:05

Рап за ХХ век 

  Поэзия
142 1 3

РАП ЗА ХХ ВЕК

 

... след милиони лунни нощи някой австралопитек

може – докато се пощи, да си спомни ХХ-и век –

Сталин, Хитлер, Хирошима, Мао, Че и Кастро Рус,

как от ядрения климат хлябът кисели на вкус,

в ледните сибирски тундри, след един куршум в тила,

милиони – след секунди! – литват с ангелски крила,

 

век на ужас, на кошмари, дънки „Levis” и чарлстон,

век на звездния Гагарин, Ламбо – и Ален Делон,

Тодор Живков, Трайчо Костов, Брежнев, Тито, Горбачов –

или – казано по-просто, век на ужас – и любов,

бях ли в лудото ти време, мой прекрасен ХХ-и век?

Чеша голото си теме – звезден австралопитек.

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Усмихна ме това произведение...
    Препоръчвам!
  • Да, определено - век на ужас и любов ...
    ...но може би всеки един век си има и ще си има по малко и от ужаса и (дано за бъдещите векове ) повече от ЛЮБОВТА !
    Аплодисменти за стиха !
  • Да, лудост е, не е по чаловешките възможности да проумее всичко.
    Поздравявам те.
Предложения
: ??:??