Нахлузват рибите вечерни мрежи –
приличат на наконтени русалки,
следящи траулера тъмнонежен
и взели гларуса за принц… без малко!
Вълни лениви срещу тях се ежат,
в дантелени яки от пяна – жалки,
и пробват пътя им стремглав да срежат,
пред тях строят смарагдови пързалки.
Ах, не ревнувайте, сестрици мили –
измамна е на трала бързината,
напред летете, но със свои сили,
на корабите тъжна е съдбата –
след сетен лов, с ръждясало кормило
за скрап ще влязат в дока на земята.
Стихотворението участва в конкурса „Янаки Петров“ 2024 г. и не спечели награда.
© Мария Димитрова Все права защищены