15 июн. 2023 г., 07:02

Сиромах в световните жита 

  Поэзия
556 2 2

СИРОМАХ В СВЕТОВНИТЕ ЖИТА

 

... осмислям всички глупости, които и аз по своя път ги натворих –

сях вятър, подир туй не жънах жито, освен във откачения си стих,

и мъжката ми жътва бе кахърна, и – празен, зейна моят стар долап,

в световния хамбар не сипах зърно – и черен беше белият ми хляб,

и дребните мечти ми бяха гладни, и – Господи! – се молех всеки ден,

 

от крината ми зрънце ако падне, да го дадеш на мравките след мен,

понеже сит на гладния не вярва, и – вярва ли, е от немай-къде! –

ръсни дори на онзи алчен гарван, привикнал цял живот да ме краде,

и споменѝ ме в благата си дума? – не искам, Боже, друго от света.

Бях твое светло пътниче по Друма! – аз, сиромах в световните жита.

 

13 юний 2023 г.

гр. Варна, 19, 15 ч.

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??