12 апр. 2012 г., 14:28

След есенния дъжд 

  Поэзия
742 0 11

СЛЕД ЕСЕННИЯ ДЪЖД

 

Когато есенният вятър разоре небето

и сивата мъгла над хоризонта падне,

и слезе мрак сред клоните на голите дървета,

и нощ внезапна скрие късно пладне...

 

...тогава идат дъждовете.

 

Крачат гневни,

стаили в себе си мощта на вековете.

Палеозойски дъждове, стихия древна

плющи отчаяно по раменете на полето.

 

И се надигат старите реки, набъбват мътни,

подравят корените на върби и на тополи,

и става тихата вода порой, бучи и тътне,

и влачи камъни, стебла и пръст надолу...

 

У мен отдавна есени.

В небето вихри ледни

стада от облаци към хоризонта смитат,

и уж е пладне,

а нощта край мен е непрогледна,

над мен небесните коне гърмят с копита...

 

...и късни ледни дъждове над мен се свличат,

и трупат в мене тъмната си влага.

И аз набъбвам.

На реките ли приличам?

Какво от есенния дъжд в гърдите ляга?

 

Прииждат дъждовете и бездънни са реките,

и даже плитките потоци са могъщи,

и тъмната вода без брегове се скита...

Дали и с мен е тъй, дали е същото?

 

Дъждът на времето като порой нечакан пада,

плющят по кожата години неспестени,

а аз съм късноесенен.

Дали вместо награда

за загубите ми набъбва всичко в мене?

 

И ставам ли дълбок?

Дали като реките мътни

и в мен пороят буди сили спящи?

Дали отеква мощен в ледената нощ стихът ми,

дали изплитам филигран изящен?

 

Кого да питам?

Есенният дъжд вали над мене

и на небето облачната пелена изприда.

Едно в прегръдките на есента е несъмнено –

дъждът е брат на зимата, която иде...

 

© Валентин Чернев Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Чете се толкова хубаво и плавно, та сякаш чувам гласа ви -хем поезия, хем завладяващ разказ за живота...
  • Поздравления!
  • !!!
  • Ех,приятелю,такива въпроси си задаваме всички ние.Дълбоки сме, разбира се!Весели празници на цялото семейство
  • почитанията ми!
  • Пълнокръвна Поезия...
  • Богат речник. Всевиждащ поглед. Извънгабаритна сетивност. Срещам ги само в още един друг извънземен поет, който вече не публикува тук.
    Чувствам се специална когато те чета. Сякаш ме поставяш в шейкър, раздрусваш ме, после ми отваряш капака и ме изсипваш на кръстопътя на мислите си.
  • и тъмната вода без брегове се скита...

    Дали и с мен е тъй, дали е същото?

    Харесах образността и философията!
  • Дремят отговорите в нас...
    Поздрав, Валентин!
  • След есенния дъжд нахлуват размисли и въпроси за живота ни...
    Отново - дълбочина и шеметно въздействие!

    Светло да ти е, Северянино!
  • ДА!
    АПЛОДИСМЕНТИ!!!
Предложения
: ??:??