Лятото нарами връхната си дреха
и със свойта шапка от тъга
премина то по моята пътека
да срещне есента с „добре дошла”
отмина плахо, даже не продума
отрони тихо някаква сълза
погали ме със свойта златна струна
от радост, смях, и топлина...
остана роза и картичка със почерка му вял
от скитник, на кръстопътя спрял
за нея, и погледът ѝ снежнобял
ала замина той във онзи късен ден
когато слънцето заспива
сред облаци от дъхав цвят
а есента – млада и невъзмутима
гордо крачеше през тях
страхувайки се, че ще срещне
един приятел непознат
и не ще да има смелостта да му признае
че е била все такъв проклет инат
че е била чужда; навярно ще му поиска онзи скъп билет
за лотария всевечна, със сезони и мечтите забранени
где животът сбира и дели душите разпилени
със шанса едно към милиард и пет
рисуваше пътеки цветни със боички от листа
разпръсвайки щастието нейде по света
ала за да прикрие самотата своя
есента превърна се на огнена тъма в пороя
а лятото, то я гледаше векове наред
така изящно недостъпна
и вярваше, че тя е миг от приказката стара
за вещица една и за някаква си жаба
гдето всеки носи същност по-различна
под маска театрална най-прилична
срещнаха се във цветя и вятър
под сянката на залеза червен
а в небесата звездни облаци творяха горист пейзаж студен
есента във лятото се взря
но се престори, че не го видя
и поздрави с усилие голямо и сухичък гласец
ала словата се разтвориха в песента на минувач скорец
и тъй, тя продължи напред с палто от сенки и с преметнат шарен шал
към безкрая, замък от дървета, празна тишина... и кал
Ах! Как искаше да пропусне този маскен карнавал!
да изчезне вдън горите тилилейски
да се скрие от гордостта си зла
и все пак в очите чужди си остана
една кралица, устремена към властта
лятото понечи нещичко да каже
но разбра, че вече няма смисъл даже
и тръгна с куфар от разкъсани мечти
към хоризонта червеникав
друг живот да обезпокои
но с надежда, че ще я види в други дни
в късен час есента запали си цигара
после втора, трета... на площад самин
и въпреки, че пушеше като комин
никой минувач не я видя, ни един
тя бе там, ридаеща във мрака
молейки се лятото отново да я чака
плисна в миг дъждецът сив
отне сълзите ѝ без капка свян
ала намери той и чувства скрити –
надежда, обич, страст, и плам
поднесе ѝ със хладна длан листо от шума разцъфтяла
последен спомен за една раздяла
че щастието най-трудно все се пада
но съдбата крие свойта изненада..
макар и хладна, макар дъждовна
есента със своите меки цветове плени
и все пак тя... тя лятото изпепели
© Крис Все права защищены