Сред степите на север от Парана*,
в полята на тропическата шир,
препуска днес, без никаква охрана,
огромен, тревопасен богатир.
С туловище над триста килограма,
с хобот и със копита на крака,
той мяза, на кръстоска между лама
и много едра, питомна свиня.
Той крачи всяка пролет из горите,
изобщо без да среща врагове.
Похапва си с хобота - от тревите,
и никога за нищо не реве!
Във Африка, той има свой роднина,
живеещ сред блата и езера.
Тежащ навярно - тон и половина,
с голяма еднометрова уста!
Познахте ли, дечица... кой е този -
голям праисторически юнак!
Който... и за миг не се тормози,
че всички тук, го мислим за глупак!
*Парана - голяма река в Южна Америка
Юри
Йовев
Март
2021 г.
© Yuri Yovev Все права защищены