28 июл. 2023 г., 16:01  

Велес 

  Поэзия » Свободный стих
264 0 0

Велес

 

Велес е бог, но също той идея, образ е.

Тояга за по пътя на човека.

На избралият път независим, нов.

Път свободен от наноси словесни.

Думите излишни мъгла са, храсти, където лъжата се крие.

 

Разкръстване - от религията отказ, който има.

Който решил е да носи отговорност сам за хубаво и лошо във живота свой.

Който към боговете на корените свои иска да се върне.

Култура нова, нов живот да търси тръгнал.

За него съпътстващ бог да бъде може богът Славянски Велес.

 

"Слава на Велес" - молитва най-добра - за него думите тези ще бъдат.

И молитва кратка по-, има също.

Погледът безмълвен - погледът човешки - лъч топъл, светъл.

А на Велес (на всеки бог) съзнанието прекрасно и велико,

Отчита думите и погледа човешки - по светлината, и по топлината техна.

 

Лееш ти енергия за Него, бога тоз.

Леко отваря той очи, на теб добре ти става.

Лъч лек ще те докосне, малко друг ти ставаш.

Слава на Велес.

Природен бог е той.

 

Природен значи - всичко, ти което виждаш.

 

От дърветата - борове, кедри, всички иглолистни - духът Велесов там е.

Орех, ясен и топола. Корените дървесни всички на Велес принадлежат.

Всичко, за което ти сетиш се.

Във ветровете, водите, в Слънцето дори.

Небето - обиталище е също негово.

 

В градовете Велес - в трамваите, колите е.

В селата - в бикове, кучета и котки.

В казармите той Танк могъщ е.

Соколи, щъркели, орли на него служат.

Мечки, вълци - във горите.

 

Слава на Велес!

Тревите горчиви - опияняващи, лекуващи.

Тютюн, пелин, чай черен и зелен, кафе.

Велес е в тях.

На божествената крава Земун,

И на Род - самият бог Създател - син велик Велес е!

 

Брат на Сварог, ковачът - майстор на света.

На Перун, на Даждбог, на всичките Сварожи синове - "Сварожичи" прекрасни - чичо е Велес.

Бог втори, след бога Род - господарят на Небето.

В съзвездието Мечката голяма - тронът му Небесен се намира.

 

На Лесничея пръв приятел, бог съпътстващ е Велес.

На Лесничея - слава също.

 

Лесничеят условно име на човек от Земята е - и знак на бог от небесата.

Без Велес може ли да се върви по пътя?

И без Велес може - прославяй други богове.

Прославянето е за настроение, за на идейност развитие условие то е.

А може ли без него - не - и да - човекът е свободен в пътищата всички свои.

 

Път да има е добре човекът.

Да заслужи име "гой".

Гой - човек със път, с пътеки - означава.

 

Лесничеят талант има от Велес и от Небето.

Пътеките на героите - небесни-земни той да чисти.

Не всичките пътеки, а тези, по които сам се движи.

 

Ура

 

Лесничея 

 

© Леснич Велесов Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??