18 апр. 2014 г., 15:13

Великденска молитва 

  Поэзия » Другая
1916 0 5

В небето затъркалял си качето,

поръси Бог земята с дъжд и сняг

на хората да каже: „Вижте, ето,

на вас ще си излея своя гняв.

 

Разпéти петък! Виждаме на хълма

разпънат е на кръста Божи син

и вярата в душите ни покълва,

сред облаци простор се вижда син.

 

Виси измъчен горе, на Голгота,

Агнецът наш, дочуваш светъл химн.

Пред него днес прекланяме челото,

яйца в боя от Божа кръв топим.

 

В неделята, по тъмна доба, късно

надигнал се от тежък саркофаг,

на тридесет и три лета възкръсна

и царството божествено бе факт.

 

До второто пришествие се молим

и свещите си палим с кръстен знак:

„О, Боже наш, спаси ни от неволи,

прости на нас заблудите ни пак!”

 

И риза подаряваме на ближен,

полагаме цветя под свят олтар,

и раните отворени си ближем

от крамоли, войни и от кошмар.

 

Че стане ли ни време да преминем

във царството ти вечно, на възбог,

по праведни, небесни Божи сине,

пак нас ни приеми, добър и строг.

© Иван Христов Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??