„Във Враца гарга не каца“
Нар. поговорка
Бяла августовска вечер
над града се спуска вече
и със нея целий град
тъне в Божия благодат!
И приспиват го стаени
небесата свечерени.
Бди над него тих Балкана
и Тръбача, великана.
Богородица разнесе звън –
сякаш от небето гръм;
с реч Софроний Врачански
гони вра̀гът Отомански.
И заспива Враца тиха
и свободна, и честита,
над чеда си като птица –
бяла българска орлица!
© Лъчезар Лазаров Все права защищены