4 июл. 2010 г., 10:36

Врати към щастието 

  Поэзия » Философская
655 0 4

Врати към щастието

 

Вглъбени във своите дребни неволи,

забързани, сложили конски капаци,

оплетени в сложни интриги и роли,

пропускаме често решаващи знаци.

 

Знаци, които неволно обръщат

дните, забулени в облаци сиви,

в светли и мигом усмивката връщат –

малките, ярки моменти красиви:

 

Тихото пролетно утро в Балкана,

детска прегръдка, дошла ненадейно,

среща с приятеля стар, без покана,

сбирка роднинска в гнездото семейно.

 

Глъч на играещи вънка хлапета,

скачащ поток из планинска гора,

залез, обагрил в червено морето,

гайди родопски, подели хора.

 

Песен, навяваща спомен прекрасен,

кратко „Здравей!” от човек лъчезарен,

„Да” − от любим, от началник – „Съгласен”,

 „Браво!” – от таткото вече прошарен.

 

Глухи – за тези магични слова,

слепи – за всички моменти красиви,

бягаме сякаш далеч от това

някога, нейде да бъдем щастливи!

 

Защо е така? За какво сме такива?

Защо сме забравили как да ценим

вълшебните думи, природата дива?

Защо срещу себе се вечно вървим?

 

А толкова радост и щастие крие,

едничкият, кратък, човешки живот,

че нужно е само, ЕДИНСТВЕНО НИЕ,

врата да открием с табелата „ВХОД”.

 

* * *

 

С подобни врати е светът ни осеян,

да бъдат пропуснати – би било жалко!

А ти, мой четецо, в проблеми зареян,

не се притеснявай (!) – те нямат

ключалка!

 

© Марин Цанков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • "Научих, че всички искат да живеят на върха на планината, без да знаят, че истинското щастие се намира в начина, по който изкачваш стръмния склон. "
    Габриел Гарсия Маркес

    Ако го перефразираме би се получило: всеки иска да премине през вратите на щастието, без да знае, че то е в самото отваряне на вратите, а не зад тях, в улавянето на миговете, които ни правят щастливи.
    Много такива универсални мигове са уловени в стиха ти, колкото и индивидуални да са за всеки от нас.
    Поздрав!
  • Че кой не би искал да бъде щастлив, но навярно, най-трудно се отварят вратите без брави и без ключалки!Поздрав!Хубав стих, буди размисли!
  • Поздравления, Марине!!!
Предложения
: ??:??