Малък бях и не те познавах,
все се питах къде ли съм в този час?
Но в сърцето си тайничко те признавах,
че в тебе се бях родил аз.
В твоето небе отворих очи,
по твоите улици опознах тез злини.
Но напук на всичко и на всички
аз виждах само твойте неземни красоти.
Макар и просяци на земята,
макар отчаяни хора в тълпата.
Макар усмивка, погубена в лицата,
все имаше неумиращи надежди в сърцата.
И убийци врагове на щастие и крадци,
родино моя, на всичко беше свидетел ти.
Тайничко от всеки поглед и очи
ден и нощ ронеше пак ти сълзи.
Беше майка на скитника,
бдеше над него с уличните си светлини.
Беше утеха дори и на пътника,
оставил дом, деца, семейство
и свойте родни долини.
Милан Милев
26.10.2010
© Милан Милев Все права защищены