10 янв. 2015 г., 09:04

Вятърът... 

  Поэзия » Философская
506 0 5

Вятърът...

 

Какво е Вятърът?... Не е ли

когато въздухът се движи

развял над земните предели

и ежедневните ни грижи?...

 

Не е ли Вятърът, не е ли:

когато зашуми в гората

дъхът прохладен, който пее

с мелодията на листата?...

 

Илѝ пък: яростно затътнал

когато на озон  ухае

и в горски дебри недостъпни

със мълниите си играе?...

 

Не е ли Вятър урагана

размятал с порив див вълните?...

Не е ли моя Дух, останал

над Океана?... При мечтите...

 

Не е ли Вятърът в платната

и в Лудостта им към Безкрая,

и в оня ритъм на вълната,

със който тя брега дълбае?...

 

Нали той водил е моряците

изгубили се във Стихията

и ги насочвал с тайни знаци

земи далечни да открият!...

 

Не е ли Вятърът в миража

на фар примамващ във мъглата

и в гибелта на екипажа

разбил се с корабът в скалата?...

 

Не е ли Вятърът мечтата

ни оцеляла за Летене-

загледани към Необята

над нас, със тайнствени Вселени?...

  

Животът ни, не е ли Вятър?...

... Ту с нежен бриз, ту с порив бурен

нали ни носи по Земята

и вее като лист отбрулен...

 

А Любовта не е ли Вятър

(най-ураганния възможен!)

когато страстите размята,

и завета е невъзможен?...

 

Какво е Вятърът?.. Не е ли

божественото в нас Начало?...

... Илѝ пък може би сме взели

и нещо хубаво от Дявола?..

 

Коста Качев,

Някога в Атлантика

© Коста Качев Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Вятърът - като Божествено начало в нас, символ на копнежа ни за свобода и волност...
    Хубаво, Коста!
    Привет!
  • Да те поздравя и аз с търсенето на този отговор
    otkrovenia.com/main.php?action=show&id=329125
  • Невероятен стих!
    Поздравления!
  • Пишеш прекрасно!!! Благодаря, че наслади душата ми !!!Светъл ден ти желая!!!
  • Красив летеж...!!!
    "Животът ни, не е ли Вятър...?
    Ту с нежен бриз, ту с порив бурен -
    ни носи по Земята
    и вее като лист отбрулен...!!!"
Предложения
: ??:??