12 апр. 2014 г., 19:22

За сенките човешки 

  Поэзия » Философская
302 0 2

От раждането до смъртта ти

две сенки вечно те преследват.

Едната - сянка на плътта ти

и друга - сянка на духът ти.

Не се хвали със плътска сянка,

която по земя те следва.

И прав ли си или в седянка

тя плътно все ще те преследва.

Под друга сянка ли застанеш

във трудно и горещо време,

без свойта сянка ще останеш -

тя в чуждата безлична дреме.

Когато светлината гасне,

тогава сянката се скрива.

Макар плътта ти да порасне,

зад лъч е сянката игрива.

Хвали се ти с духовна сянка

и нея хвърляй над земята.

Не се губи в душевна дрямка.

Изграждай си душата свята.

Духът не може да угасне

и облаци над него няма.

Когато той във теб порасне

и сянката ще е голяма.

Във сянката ти тъй духовна

да търсят другите утеха.

Насладата така върховна,

да бъде вечната им дреха.

 

© Никола Апостолов Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Благодаря, Санвали!Радвам се, че винаги ме посещаваш!
    Желая ти хубав ден и нови вдъхновения!
  • "Изграждай си душата свята.
    Духът не може да угасне
    и облаци над него няма."

    Поздрав, Никола!
Предложения
: ??:??