22.04.2016 г., 8:36 ч.

Априлий 1876-та 

  Поезия » Оди и поеми
448 0 0

Априлий героичен,

смъртна рана във османската снага,

преломът ярък и епичен,

кама в сърцето на врага.

 

Времето настана за върхът

след безкрайните злокобни векове,

дойде Априлий на взривът,

сияен кръст върху погребаните страхове.

 

Искрящи умове във таен сбор,

хвърлили навеки робския синджир,

възкръснала завера на бунтовния събор,

клетвата на клетвите в апостолския мир.

 

Заветът в кърваво писмо,

гигантска мисъл, великански дух,

напред е знамето с великото везмо,

Княгинята със истинската кръв

полетя върху жребеца над барута сух!

 

Топчето гърми, стресна се Балканът,

гърди изправени срещу вековен враг,

гърмовен звук: „България въстана!”,

България прекрачва петвековен праг!

 

Летяха хвърковатите коне,

вестители на чуден плам,

летяха в лумналото огнено поле,

камбаните летяха, камбаните на

Българския храм!

 

Кървав химн, от който тръпки те побиват,

в акорда на безпримерните храбреци,

куршумите с тържествен марш пробиват

оковите, израстват новите светци.

 

 

Неописуем подвиг,

меч сред жертвени тела,

животът не пожалиха герои

във устрем на невиждани дела!

 

Кръвта шурти, телата падат,

пожарите обгръщат, тътен не престава,

душите и във смъртен бой не страдат,

след тях поела е неугасимата им слава!

 

Бенковски, Волов и Кабле́шков,

Бачо Киро, Кочо и Петлешков

и още хилядна грамада

български титани,

принесоха се в жертва и без мисъл за пощада,

велика армия, която вечното ще брани

в апостолска безсмъртна клада!

 

* * *

 

Днес мълчание прояжда обществата,

изчезна възрожденския таран,

Мрачно се навесват небесата,

витае тук османския зловещ капан,

душите пак зоват ги знамената,

днес народът във единство трябва да е сбран!

 

Априлий ще зове за нова бран,

Априлий ще събира свойте редове,

смелите ще поведт въстаналия стан

към свой последен поход,

походът към вдъхновени векове!

 

гр. София, 16.04.2016 г. 

© Димитър Христов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??