Настане вечер – месец изгрее...
Христо Ботев
Звездите бледи капят в мрака.
Накърмена, земята спи.
Едно дърво самотно чака
тъгата му да се стопи.
Пръстта от корена му пие,
в чукари вкопчена, живец.
Змия в хралупата се свие,
оттам надзърне с кух гледец.
Засъска с глас – безлистна есен,
с безкрила песен заехти,
със стан на мълния, провесен
от връх до дънер, заблести.
Настане утро, ден последен.
Край къра пуст – дърво. Живот,
видян като насън, под леден,
черници бели ронещ свод.
28.12.2020
https://rodopi24.blogspot.com/2020/12/Byalata-chernitsa-v-Zvinitsa-i-stariyat-dub-v-Telcharka-sa-na-finala-na-Durvo-s-koren-2020.html
Бялата черница край кърджалийското село Звиница е сред десетте финалисти на конкурса на фондация "ЕкоОбщност" в категория "Дърво с корен" за 2020 г. Победителят ще получи като награда оглед от специалисти и препоръки за грижи, съобщават медиите.
© Мария Димитрова Всички права запазени