(Пародия по Г. Джагаров)
"Земя, като една човешка длан",
разграбена, сега кому си нужна?
Не пука им, че твойта кръв е южна
и е от кремък твоят стар Балкан.
За срам на тези, дето са в пръстта,
повярвали в прекрасната идея
и жертвали живота си за нея,
загивали със песен на уста...
С години ни ограбваха без свян
и виха "наши" вълци и чакали.
Те светло бъдеще ни бяха обещали,
но то остана непостигнат блян...
Днес същите боричкат се за власт,
навлекли благовидни овчи кожи
и с нрави на познати ни велможи,
те пак надават вълчия си глас...
"Земя, като една човешка длан",
родила и мерзавци, и герои.
Как ме вълнуват хубостите твои!
И свиден ми е твоят стар Балкан!
© Славка Любенова Всички права запазени