29.08.2006 г., 9:07 ч.

Цигулка 

  Поезия
2213 0 5
От нейните струни блика красота,
От звуците се ражда феникс бял
И лъкът - вълшебна пръчка на нощта
Го съживява и превръща във невидим воал...


От някъде се чува песен на листа,
Разпилени от вятъра прашен
И сякяш те напомнят за залез, за нощта
Но смисълът за никой не е ясен...


Мелодиятя нежна никой не разбира,
Тя дори разплаква нечия душа...
А пръстите танцуват сякаш самодива
Играе със коси, поръсени с роса...


Цигулка глъхне и отново
Стройни ноти извива
Сърце-струна се къса,
А душата покорно заспива...

                    *   *   *
Повяхнала роза е цигулката стара,
Посърнали - нейните ноти...
И всичките струни - загубили вяря,
Като празен стих с липсващи строфи...


Тишина - празна и глуха...
Звън я раздира сега -
че в самота - тъжна и куха
Цигулка се събуди от съня...


Една цигулка - "дървена и проста",
Покрита с пепел, със прах...
Една мечта - нежна, нефалшива
преплува морето от страх...

             *   *   *  

И ето я отново - мелодия позната,
Ефирна, лека е като коприна...
И фениксът отново покрит е вев позлата.
Ти откриваш във живота свойта детелина...


И сякаш потъваш в морето от звуци,
И сякаш в душата ти блика живот...
И всички мечти - и цели, и куци,
Поръсени с жива вода са и с много любов!

© Фаволина Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Благодаря ви,Христо,Янко!Мнението ви ме радва!
  • хубаво е
  • Тъжна е мелодията на твоята цигулка.
    Но ми хареса, че на финала има оптимизъм!!!
    Поздрави!!!
  • Както написах и в стиха "но смисъла за никой не е ясен..."
    Само цигулар би могъл да го разбере изцяло,което вероятно е в мой ущърб....Съжалявам,че не ви е харесало,но в "куците мечти" има подсмисъл и не смятам да го променя.
    Меги,благодаря за съвета!Ще го последвам
  • Лъкът съживява феникса бял...и го превръща в воал...
    Не робувай на римите ,Иве..ако искаш да кажеш нещо ..кажи го ,независимо от това дали ще е римувано..Гони смисъла, а не ефектни рими.
Предложения
: ??:??