1.05.2013 г., 19:18 ч.

Дано... 

  Поезия
457 0 2

 

ДАНО...

 

 

Отстъпих в спора.

Ще ме помнят внуците

като загубил и това сражение...

До днес вървях със стиснати юмруци

и другите отстъпваха пред мене.

 

До днес бях яростен и в спор, и в битка,

все в настъпление и все нагоре,

за мен морето бе до пояс плитко.

А ето че сега отстъпих в спора...

 

Да, аз бях прав и истината – моя,

и имах силни доводи, и тежки,

но замълчах.

Така загубих боя.

Дали бях слаб?

Или направих грешка?

 

Така ли ще е отсега нататък?

Довчера пръв, от днес ще бъда втори?

Не знам!

Но се натрапва извод кратък:

не ми се води бой, не ми се спори...

 

Не ми се губи време да доказвам,

че истината всъщност крачи с мене.

Дали животът с мъдрост ме наказва?

Дали е старост?

Или примирение?

 

Навярно е!

И днес отстъпих в спора,

макар с усмивка тънка и лукава.

Не искам да воювам, да се боря...

Дано да е, защото помъдрявам.

 

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Уморяваме се! Нещата в живота се повтарят, знаем от самото начало какъв ще е краят...,а това е мъдрост... Значи уморена мъдрост!
  • Отстъпиш ли крачка - две, може би се готвиш за скок!
Предложения
: ??:??