Сутрин рано най-добре се чува,
съседът как пробива със мерак,
дупчи ми в глава или ми се струва,
а и упорито псува тоз простак!
Ставам сънен - няма как,
в банята се озовавам,
но ето, че дочувам пак...
някой пръцка, но не съм - признавам!
През шахтата се чува всичко,
а тънки също са стените,
Чувам леля Мими, Сашо, Митко,
събудени са също те горките!
И всеки недоволства тайно,
коментира поетажно,
но никога тъй явно -
културата не дава, туй е важно!...
И ето, асансьорът не работи,
нали е стар - чупи се през ден!
И слизам на бързи обороти,
и други тичат по стълбите със мен!
Пред колата - вечната традиция,
някой спрял е във вратата,
няма смисъл да викам и полиция -
единствено на книга са правата!...
А следобед, като се прибирам
чудна гледчица намирам!
На етажното пространство...
нещо ухае безобразно!
Вкъщи влизам, сядам на дивана,
но ето трябва пак да стана -
някой чука на вратата,
сякаш откраднали са му душата!
Леля Кичка със паничка
моли ме за малко захар,
че е стара тя, самичка,
но кекс ще прави за децата!...
На терасата излизам, дрехите събирам,
но чудно нещо върху тях намирам -
комшийката отгоре поливала си е цветята
и изсъхнали са вече от калта петната!
Тъкмо да се прибера и зървам
мъничка торбичка със боклук!
Как пък мойта не "изтървам"
и я хвърлям в кофата на пук!?
Но ето, ремонтът продължава,
вече на деветият етаж!
Нищо, много не остава -
още десет! Казвам си "Кураж!".
Морен лягам си в кревата,
зачитам книга преди сън,
но над мен с краката
тропкат токчета - ще припкат скоро вън!
Заспивам някак си едвам,
но дискотеката започва!
Нямат тези хора срам,
практика им е порочна!...
Не, че се оплаквам! Не!
На село си е най добре,
но нивите нали продадох -
ще търпя! "Гражданин" звучи добре!
По - хубаво си е в града!
нали съм гражданин от село,
ще стискам зъби!
Тука ще умра! Да се връща някой пак на село де се е видело!?...
© Добромир Иванов Всички права запазени