Тръгнала е малка Ежка,
да си купи нова дрешка,
пролетна да е, засмяна,
че е време за промяна.
Влезе в магазина горски
и огледа всички мостри.
Бе решила, кадифяна,
да си избере премяна.
Да е мекичка, блестяща,
топло слънчева, любяща.
Да прикрие днес самичка,
Ежка острите бодлички.
Много рокли тя измери,
модни, шарени, с бродерии,
но при всяка... за беда,
се продупчваше плата.
Натъжи се Таралежка,
май не ще намери дрешка,
под която да се скрие
и игличките да свие.
Най-накрая тя реши,
ще си ходи със бодли...
По-добре да е трънлива,
но с душа да е красива!
© Таня Мезева Всички права запазени