17.12.2009 г., 10:21 ч.

Есен 

  Поезия
447 0 0

Есен

 

Седя на пейката във парка

и гледам детската пързалка,

замина си есента

и няма навънка деца.

 

Отиде си неочаквано

и много бързо,

взе си пъстрата премяна

и от нея помен не остана.

 

Ще ми липсват пъстрите ù цветове,

шумът на листата,

неочакваните дъждове

и мирисът на тревата.

 

Сега всичко ще е еднообразно

и аз я търся напразно,

замина си тя  

моята приятелка добра.

 

Зима пак се задава

и в душата ми тъмно става,

комините силно пушат,

кучетата за късче хляб душат.

 

Птиците отлитат на юг,

аз съм сама и няма с мене друг,

седя и ги гледам с тъга

и искам да литна с тях сега. 

 

Да се рея свободно в небето,

да гледам отдолу полето.

язовирите и реките,

морето и планините.

 

Колко е хубаво да си птица,

а не като мен старица,

само една приятелка ми остана,

есента с чудната премяна.

 

И когато след година се завърне,

ще побърза тя да ме прегърне,

ще вземе треперещата ми ръка

и ще каже: Хайде, мило, с мен ела.

 

Но ако на пейката не ме открие,

ще се разстрои и натъжи,

лицето си с ръцете ще закрие,

ще ù е мъчно и ще скърби.

 

И ще си потърси някой друг,

останал без съпруга или съпруг,

приятелството си ще му даде,

за да се почувства той добре.

 

Такава си е есента,

една невероятна жена

Всеки, който я познава,

щастлив със нея става…

 

                                  

© Валери Бобев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??