Поевропейчиха ни и тука, Маро.
Селото стана областен сектор.
Край на помията и на отварите.
Заповед! На самия директор.
Вече ще ти говоря научно.
Спирам с уличните жаргони.
Кастрираха хапещите кучета,
а на послушните дават бонбони.
Ако не хващаш какво ти говоря,
усмихни се и отмини.
Не проговаряй, Маро, те моля,
че жените палят всички войни.
Препиши си следващите ми думи:
"Мисля, че си в невероятен възход!"
Те са библейски. Сътворяват чудото.
С тях имаш шанс за следващ ход.
Да не си посмяла да се изплюеш.
Ако видиш наплюто - мълчи.
Вярвай на онова, което чуеш,
и никога само на свойте очи.
Хайде, Маро, бъди свободна.
Ти какво като лист затрептя?
Европейството вече е модно
и е робия... не е свобода.
© Валентин Йорданов Всички права запазени
Ама прекалената свобода си е жива свободия!...
Поздрави, Вальок!