17.10.2012 г., 9:51 ч.

Голата маха 

  Поезия
724 0 3

 

ГОЛАТА МАХА

 

         “Пиши с кръв – и ти ще разбереш, че кръвта е дух.”

                                          Фр. Ницше, “Така каза Заратустра”

 

Стар безбожник

пред триножник

гола маха днес рисува.

А на мене ми се струва,

че човекът не рисува -

че художникът рискува

и от розово и бяло

сътворява

голо тяло

и му вдъхва дух, душа.

 

Всъщност май че не греша

- този стар художник има

дарба божия тъй зрима

мъртвото да прави живо.

Но застанал пред статива,

как тъй никой не разбра,

че от своите ребра

той измъкнал е едното

и не с четка

– от реброто

като Господ Бог във Рая

тази маха е изваял.

 

Като стареца, о, Боже,

искал бих и аз да можех

да е всеки стих от мен

не написан, а роден,

та ребро и кръв гореща

в думите да се усещат...

 

Но за толкова куплети

откъде ребра, поети?

 

Затова сега прехласнат

пред картината прекрасна

спрял съм в тишина набожна.

 

Виж ти, Господ Бог –

с триножник...

 

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??