2 юни -Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България! Поклон!
Химн на Калофер
Хайдушката песен ечи над Балкана
и клетвени думи гората реди,
легенди разказва, от слънце огряна,
щом буйната Тунджа разлива води!
А с ръст исполински и огнено чело,
войводата Ботев изправен стои,
десница издига той гордо и смело
зове за свобода... и буря бучи!
Църковни камбани и гайди пригласят,
небето синее, зората блести!
Калофер потънал е цял във позлата -
градът на герои, на славни предци!
© МАРИАН КРЪСТЕВ Всички права запазени