27.11.2012 г., 10:59 ч.

Играта III 

  Поезия
506 0 3

 

ИГРАТА III

 

 

Господин Късмет, госпожо Участ,

госпожа Съдбата ни събра,

а хлапакът Случай ме научи

да играя вашата игра.

Кожената чаша да разклащам

с трите зара – секс, пари и власт.

Вече зная – всеки риск се плаща,

но рискувам всъщност само аз.

 

Има риск... и все пак ще заложа...

Господин Живот, да вдигнем тост!

Може би успехът е възможен

с трите зара – бяла змийска кост.

Три шестици искам да улуча

и светът да ахне изумен.

В ъгъла стои хлапакът Случай...

Господин Късмет, играйте с мен!

 

Този зар за мене много значи,

вън се съмва, свършва моята нощ.

Помогнете, госпожа Удача –

хвърлил съм последния си грош.

Господин Животът изпод вежди,

гледа към зеленото сукно;

помогнете, госпожа Надежда!

Боже мой – едно..., едно..., едно...

 

Господа, това е хитрост стара!

Този трик е прекалено прост.

Дайте да погледна трите зара –

тази зла, фалшива змийска кост.

Шест страни – и всичките еднакви,

и – “едно” – личи върху шестте;

С този зар провалът ме очаква

като със белязано тесте.

 

Зная, господа, отлично зная

крупието, господин Живот,

само с тези зарове играе.

Зная...

Но сега съм аз на ход!

Дайте зарове с по шест шестици!

Хей, Живот, залозите вдигни!

Стой до мене, госпожа Амбиция!

Госпожа Удача, помо...

 

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??