4.09.2011 г., 19:03 ч.

Илинден 

  Поезия
532 0 3

 

На героите от  Илинденско-преображенското въстание

 

Илинден, деветсто и трета,

станаха нашите деди

срещу неправдата проклета,

срещу тиранство и беди!

 

Оставиха жени, деца-

към свободата път поеха

и с развълнувани сърца

клетва на живот и смърт приеха!

 

И падаха в борба неравна,

защото няма път назад

и знаеха - смъртта е славна,

когато мреш за своя брат!

 

Защото робството убива,

по-тежко е то от смъртта,

а свободата възвишава

и носи правда на света!

 

Защото, който е свободен,

на бъдното творец е той

и с дух любящ и благороден

постига чудеса безброй!

 

Уви, но Господ не ви даде

да стигнете до своя блян -

на враговете ви предаде

позорно и без капка срам!

 

Приехте вота на съдбата,

но пак не сведохте глава,

че имахте свободни братя

и не забравяхте това!

 

А те за вас във бран ужасна

се биха не веднъж и дваж -

заложиха в игра опасна,

за да ви бъдат верен страж!

 

   *   *   *

Не ви опазихме, но днеска

пореден ви се дава шанс -

във общност нова, европейска,

да бъдете отново с нас!

 

04.09.20011 г.

© Петър Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Поздравления горещи, съгражданино! Тук те откривам и тук се запознавам с тебе!
  • "и знаеха - смъртта е славна,
    когато мреш за своя брат!

    Защото робството убива,
    по-тежко е то от смъртта,
    а свободата възвишава
    и носи правда на света!"

    !!!

  • Ами то и в европейската общност сякаш някои са по-равноправни от други.
    Неправда тиранство и беди е имало, има и ще има под една или друга форма, та и борбата с тях ще пребъде. А всяка борба за свобода взема жертви. Поклон пред тези от Илинденско-преображенското въстание!
Предложения
: ??:??