20.05.2012 г., 10:35 ч.

Изповед 

  Поезия
791 0 7

ИЗПОВЕД

 

         “Ты дышишь солнцем, я дышу луною...”

                                                        Анна АХМАТОВА

 

Аз съм поет на сенките и здрача,

владетел на седефени пространства,

в които бавно пада дъжд прозрачен

и хладни ветрове сребристи странстват;

поет на осъзнатата измама,

на илюзорни сънища обречен,

на есенни мъгли, на болка няма...

Сред пясъци миражни скитник вечен.

 

Не съм поет на римите метежни,

в които огнени слънца се вплитат –

копринена тъга и безнадеждност

у мен сред листопадна есен скитат.

Аз не възпявам светлото рождение –

аз съм поет на мисълта за края

и костелива смърт върви зад мене...

Това поезия ли е?

Не зная!

 

Но пътища за никъде пресичат

живота ми и се изгубват в нищото,

в езически светилища се вричам

и парят в мен угаснали огнища.

Защо съм в полумрак?

От где извира

тъгата в мен?

Защо боли душата?

Не знам!

Край мене хладен вятър свири

и бавно се сгъстява тъмнината.

 

Тревожни пълнолуния ме будят

и пея уж, а песента ми плаче,

и чакам изгрев, но не става чудото –

аз съм поет на болката и здрача.

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Ти ЧОВEКО щe мe откажeш да пиша стиховe! Просто мe разби - точно това коeто чувствам аз! Ни по-малко, ни по-вeчe!От мeнe скромно - 6!
  • О, красиво, влюбих се
  • Браво! Изключително добре пресъздадена емоция!
  • Прекрасно написана творба!Моите адмирации, Валентин!
  • Много истинско и красиво откровение! Поздравления!
  • копринена тъга и безнадеждност

    у мен сред листопадна есен скитат.

    Красива и тъжна изповед! Харесах!
  • Поезия е, Северянино!
    И се помни!
Предложения
: ??:??