Коледният ден
Зимата в леглото връхлетя ми,
декември е, но чак сега разбрах
по бляскави гирлянди, по елхата,
от лампичките - цветна светлина.
Погледнах през прозореца за малко -
снежинките се сливат в сняг.
Дечица, смях и ледени пързалки,
с безброй шейни във зимен водопад.
И кой ли би могъл да не усети
по улиците аромат неповторим
на декемврийските подаръчни букети,
на коледни бисквитки с джинджифил.
А вечер виждаш през стъклата
семейства чаши да надигат,
да тичат покрай масата децата,
с веселие всеки да обливат.
И рее се безкрайно весел тътен,
и не усещаш мраз и студ,
дочуваш песни, откъс смътен,
във вятъра игриво да кънтят.
Да, няма друга по-голяма радост
от тази да е Коледният ден!
На болки, ядове и старост
отвръщаш със усмивка на дете.
© Екатерина Ангелова Всички права запазени