12.08.2012 г., 12:17 ч.

Кораб 

  Поезия
598 0 6

КОРАБ

 

На гнева ни могъщият кораб огромен

по вълните на Дунав от залеза слиза.

Тих бял Дунав на Ботев отдавна е спомен,

пада яростен здрач,

мракът дебне наблизо.

 

Или вече е нощ,

или късно е вече?

Гневни пушеци бълват комините в здрача.

Ядни пламъци пърлят небето далече.

По тополите стреснати гарвани грачат.

 

Върху кладите димни на дните ни тежки

изгоря на надеждата жалкото знаме.

И осъмваме бедни.

Изкупваме грешки.

И ни хранят с лъжи.

И ни плащат с измама.

 

Докога?

На гнева ни “Радецки” повторно

пори Дунав и яростни пушеци мята.

Доверчиви до болка, до болка покорни,

нека слезем.

И нека целунем земята!

 

Този кораб на бунта бе стар и олющен –

днес – огромен! – разсича с гърди океана.

Днес по Дунав, по Вит, по Марица се спуща

и солена и гневна е сивата пяна.

 

И дори да е нощ,

и дори да е късно –

нека огънят зъл на гнева ни бушува!

С риск машинното черно сърце да се пръсне,

дайте огън!

Гневът и протестът си струват!

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Огън,Вальо,но пожарникарите ни много....
  • Достоен образец за гражданска поезия!
  • Отново твоят бунтарски дух се е въплътил в изящен поетичен изказ.
    Поздравления!
  • Струват си, поете! Че и надеждите ни са вече отнети. И аз питам: "Докога?" Подкрепям позицията ти, Валентин. Поздрави!
  • Поздравления, Валентин!
  • И ни хранят с лъжи.

    И ни плащат с измама.



    С поздравления за гражданския стих!
Предложения
: ??:??