3.09.2007 г., 13:15 ч.

Легенда за Ладика и Милохнев 

  Поезия
713 0 5

По времето на мъдрия ни цар,

преславен син на стария Асена,

край яките стени на Търновграда,

в болярски дом, род благороден, стар,

живееше красавица засмена

със звучното славянско име Лада.

Единствена любима дъщеря,

закриляна от всички в този дом,

растеше в обич младата болярка.

Тъй както златоликата зора

обагря в пурпур облачния сном,

възлизайки величествено ярка,

така и тя огряваше сърцата

на хората. И всички – стари, млади -

наричаха я Ладика, с любов.

Мълвяха те, познати, непознати,

че заедно със името си Лада

получила е тя и благослов

от древната богиня на дедите.

Баща й бе съветник приближен

и гост желан във царските палати,

познаваше терзанията скрити

на втория ни цар Иван Асен

и често му помагаше в делата.

Бе славно време. Гордите ромеи

се кланяха пред българския меч,

латините във вярност се кълняха,

а кръстоносците на крал Андрей,

на връщане от поход надалеч,

на границата българска стояха

в очакване на царско позволение

да продължат по пътя към Маджарско.

Отбрана част от кралските велможи

приети бяха и сред забавления

и подвизи на лов, едиктът царски

очакваха. Тъй стана, че предложи

на рицар млад, на име Милохнев,

във своя дом на Ладика бащата

прием и скоро станаха другари

двамата. Зов на сръндак и мечи рев

за подвизи ги мамеше в гората

сред гъст лещак и дъбове прастари.


(следва)

© Ангел Веселинов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Радвам се, че те познавам, Суетни ми поете!

    Чета, чета... дъхът ми спира!
    Ще чакам, няма как, "Следва" в ефира!
  • Прекрасна легенда ,Весан ...Нямам търпение да прочета продължението ...
  • !!!
    Невероятна е 1-ва част на стиха ти, Весан!
    Обичам да те чета! С нетърпение чакам втора част!
    Много истински и мъдар стих!
    Поздравления!
  • Още утре! Бих го качил цялото наведнъж, но се съмнявам, че някой ще го прочете... пък нали, като всеки автор съм си суетен...)
  • Красиво пишеш, чакам продължението.
Предложения
: ??:??