10.09.2007 г., 10:59 ч.

Легенда за Ладика и Милохнев - краят 

  Поезия
641 0 4
Не мина много, може би година
и Милохнев се влюби в дъщерята
на местен благородник. Скоро сватба
с отбрани ястия, с реки от вино
вдигнаха. Дарени пребогато
бяха те. Най-сетне се възрадва

сърцето му. Но привечер, когато
в разгара бе най-буйна веселба,
се появи пред брачния олтар,
девойка с прелест дивна, непозната.
Към булката отправи тя молба
от нея да приеме свиден дар.

Пред смаяните погледи на всички
поднесе й изкусно сътворена
изящна вещ с украса пребогата.
Бе всеки удивен, ала едничък
бе Милохнев в сърцето поразен.
Пред него беше лампата позната.

Отмина празненството, но всели се
тъмен ужас пак у Милохнев.
Мяташе се нощем в изнемога.
Давеха духа му черни мисли,
чуваше злокобно страшен рев
и безсилен молеше се Богу

за пощада. Сетне в полусвяст
тичаше при своята невеста
и с молба гореща, на колене
я зовеше със сподавен глас
лампата да му даде. Но вместо
нея, получаваше студен

отказ. Колко дни това
продължи, едва ли някой знае.
Милохнев накрая полудя.
Бъбреше несвързани слова,
тичаше из каменните стаи...
Как изчезна, никой не видя!

Но в един дъждовен, мрачен ден
замъкът осъмна с вест ужасна...
младата красива господарка
мъртва е! В гърдите меч студен
бе забил съпругът й. Неясно
беше само той къде е. Малко

бяха тези, дето в тиха скръб
в своите молитви с дума блага
споменаха края му злочест.
Повечето плюеха през гръб,
казваха, че тъй му се полага
и кълняха. Тази скръбна вест

скоро се разчу в околността
заедно с поверие, че броди
дух от ада в дъбовия лес.
И над тези хубави места,
надарени с приказна природа,
спусна се проклятие. И днес

там личат стените разрушени
и се стеле тъмен буренак.
Гущери на слънце се припичат.
А когато над леса зелен
тиха вечер стеле тихо мрак,
казват, сред руините надничат

сенки на дванадесет мъже
и се вие странен хоровод,
а над всичко синя светлина.
Счува се, как в тъмното стърже
нещо под земята, ала свод
каменен тежи. И тишина

ляга пак над пустото усое!

(край)

© Ангел Веселинов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Благодаря!
  • Имаме тренинг за четене на дълги произведения, но с твоето си затвърдихме "моженето"!
    Благодаря за удоволствието!!!
    И те поздравявам!
  • Благодаря, Ви!
    Като съдя по себе си, наистина се изисква не малко усилие да прочетеш нещо по-дълго от 4-5 строфи... за което съм Ви признателен!
  • Не очаквах толкова тъжен край.Много ми хареса. Знаеш ли, така съм чела в дълъг стих само Приказка за цар Салтан от Пушкин и то отдавна.Удоволствие беше да прочета.С обич.
Предложения
: ??:??