11.04.2008 г., 11:47 ч.

Легенда за "Словата от БиблОс" 

  Поезия
739 0 3
В БиблОс живял един търговец тих,
обичал да се среща той с моряците
да пие с тях, да пее до зори,
а те за "Свят Широк" да му разказват.

И тъй "случайно" (в сряда може би)
съкровище безценно им показал
и без да ще Света обогатил,
когато вечерта така им казал:

"Ний ползваме шумерското писмо,
в което всяка Дума - Знак си има,
нали?
("Е, И?..." - отвърнал вяло някой)

И можем да я пишем на дърво,
на камък, на папирус или глина;
Известие да пратим до дома,
когато сме далече, във... чужбина;
на среща да повикаме мома,
която много строг баща си има;
Египетските даже знаем... някои
и книги стари можем да четем,
когато срещнем див народ обаче,
какво пръхтят, не ще да разберем...

( "Добре бе, Да!", "Това сами го знаем!"...)

До ДНЕС!...
Снощи, в Съня ми хрумна начин
по-лесно ний да пишем и четем -
не СМИСЪЛЪТ на думите да значим,
а всеки ЗВУК със знак да наречем -

(?... ?.. .?... ?.... ?... ?.)

Вместо 1108 Думи - всяка
със свой различен труден йероглиф,
ще има да се помнят само... двадесет -
та всеки звук да има знак, така че
да мога да запиша върху лист-
"Какво ми бърбослови този варварин" -
на глас да мога сам да го изкажа
пред някой, който вече знае варварски
и после да го питам "Какво значи?"

(?!! ?!!!! ?!! !??? !? !?!!)

Така ще можем само с 20 знака
да списваме словата от език,
който все още никой не е смятал,
че може да се учи и приказва...
И Тези Знаци подредих във... "Аз-Бука":

- "Аз, БОг, Вол, Град... Див, Еж, Жив, Зар...
искрИ
Кон, ЛОв, Мост, Нов... Ос, ПрАг, Риф, Сол...
Трон, Ум, Фар" -

Двадесет Думи - с всяка означих
един различен Звук, с който да пасва,
с който ЗАПОЧВА Тя" - Така им казал...

Моряците край него вече драскали
двадесетте тъй кратки думи всяка
и пробвали на ум, на глас дали
наИстина Е Вярно туй, що казва -

търговецът, а той вече пресмятал
колко смола и колко сол и мАсло
за варварските стоки ще смени
и после как в ПАРИ ще ги обърне,
когато ги изкара от зори
в пазарен ден... И как ще ги брои...


Легенда за "Словата от БилОс"
("За Буквите")
Шареноризец Храбър.

© Кирил Ценев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??