11.08.2012 г., 14:08 ч.

Modus vivendi 

  Поезия
444 1 6

              “Ето ме тук накрая и все още”.

                                Росарио КАСТЕЯНОС, “Парабола на изменчивата”

 

На дните ми по незатворената крива

и моят хвърлен камък стръмно слиза

натам, където времето се срива –

не по-надолу, просто все по-близо

до точката, наречена начало,

на чийто гръб “финал” навярно пише.

(Така се движи всяко твърдо тяло

и коментарът е съвсем излишен.)

 

По-важно е, че вече съм накрая –

в часа на низходящото движение,

а колко падането ми ще трае

не е математическа величина за мене,

а срок съдбовен, екзистенциален,

сюблимен, пълен със сакрален смисъл,

далеч от оня отговор банален:

“Създателят това ти е орисал...”

 

Защото падането, в края даже,

е същото движение, с което

летиш нагоре, за да се докажеш

додето просто издържи сърцето.

Защото падаш, натежал от чувства,

защото слизаш, омъдрял към края,

защото падането е изкуство,

в което “мога” си сменил със “зная”.

 

И падам!

Незатворената крива

на дните, през които ще ме има,

по-стръмно вече може би се срива

на времената в бездната незрима,

но ида, все по-натежал от мисъл,

по-омъдрял, по-яростен, по-мощен...

 

Не зная кой какво ми е орисал,

но съм!

Все още, Господи, все още...

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Прекрасно!
  • Житейско йо-йо!
  • Сега си и ще продължаваш да бъдеш!Твърде рано е да се затвори "кривата на падането". Поздрави, Валентин!
  • Наситено с философия.Харесах го,Валентине!Силата ни е в това,че СМЕ
    все още...все още.Привет от мен!
  • "...защото падането е изкуство,
    в което “мога” си сменил със “зная”..."
    Силно, красиво и истинско!
  • Браво! Поезия на мъдрец...
Предложения
: ??:??