13.10.2023 г., 18:01 ч.

Молитва за моята България 

  Поезия
336 2 5

МОЛИТВА ЗА МОЯТА БЪЛГАРИЯ

 

... дрипясала от скитане по хълма, към мен заслиза тихо есента,

мъглата просна мократа си вълна връз плетените пръти на плета,

и попът, пийнал вино – две-три кани, брадата си захвана да тресе,

и черният рояк шосейни врани огракваше безмълвното шосе,

и даскалчето почна да се тюхка, че малка е сюрийката деца –

 

че даскалото тухла подир тухла се срива под снишените слънца,

и кметът към града в зори отпраши, дано поне се върне с блага вест,

че най-подир ваджишките апаши ще бъдат озаптени – още днес,

да те изплача? – вече нямам сила, да те изпея – има ли колай? –

дрипясала Родино моя мила! – остана спомен твоят земен Рай.

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??