3.08.2005 г., 15:57 ч.

На Списаревски 

  Поезия
1347 0 3
На Списаревски

(В памет на Димитър Списаревски- "живата торпила")

Как ведро се синеят небесата
и как чуден е светът около мен.
Унесен слушам гласа на житата
и тяхната песен за..онзи ден...
****
Декември! Студът пронизва гърдите
и сграбчва безмилостно всяко сърце.
Опасност иде! Клокочи, не пита
и страх се изписва по всяко лице.
Небето се изпълва с лешояди-
злокобно вият вражи самолети,
готови да бият улици и сгради,
готови да смажат душиците клети.
Ти знаеше, залогът е голям.
Отечеството пак беше в опасност!
Но не мислеше за това, знам-
политна и не се разколеба.
Напред се впусна смелият орляк
да брани честта на родината
и с кръвта си всеки юнак
да я запази непомината.
А беше страшно. И свистяха
безмилостно около теб куршуми.
Машини падаха, горяха
и ти изпращаше ги строг, без думи.
С едничка мисъл- да спасиш
България, семейството, народа
ти не летиш, ти сам гориш
на аления здрач под свода.

Сломен от твоите снаряди,
полита в бездната врагът.
Ала веднага друг напада
и жили яростно, до смърт.
Куршумите привършиха, остана
сърцето мъжко на героя.
И ти реши: “На прах ще стана,
но няма да напусна боя!”
Не зная де се крие тази сила,
която прави човека стомана.
Но виждам- в теб се е стаила
и ти избра един изход- тарана.
Миг само и страшно се вряза
в летящата крепост един млад герой.
Един млад човек на цял свят показа
как се умира храбро във бой.
Ти не загина тогава- аз зная.
Ти там остана- горяща звезда
не в белоснежните зали на рая,
а горе, над своята родна страна.
****
Как ведро се синеят небесата
и как чуден е летният зной.
И как искам да знаят децата
безсмъртното име на този герой.

2.08.2005

© Георги Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Вече знам,защо имаш 5,75 на съпоставката в СУ.
  • Олелелелелеллеле направо изумително..Пак ли да се повтарям.А бе НЯМАМ ДУМИ! И от мене 6
  • Страшно попадение! Нямам думи! Браво на поета!
Предложения
: ??:??