7.04.2017 г., 9:35 ч.

Непослушните Петлета 

  Поезия » Хумористична
871 2 6

        

Непослушните Петлета

        

Сборили се две петлета

Двете палави братлета.

Скарали се лошо те

за пшеничено зрънце.

 

Дворът пълен е с храна.

Има разни семена,

а те с нокти се дерат

зрънцето да разделят.

 

Лиса гледа зад дувара.

Спорът тя ще разрешава.

- Ако искате на мене,

дайте житеното семе.

 

Ще се скрия аз в гората

и ще чакам зад листата.

Който първи ме намери,

тои зрънцето ще спечели.

 

- Тъй да бъде! - рекли те

и размахали криле.

Лиса зрънцето прибрала

и зад храстите се свряла.

 

Тръгнали и по следите

двете братчета сърдити.

Всеки гледал да превари,

другия да изпревари.

 

Щом достигнали гората,

Лиса скокнала с торбата.

Пръснали се пух и перушина,

едно петле Лисана уловила.

 

Другото подскочило високо

и с цяло гърло викнало горкото:

- Лисо,братчето ми ти пусни,

ще си навлечеш беди!

 

Кучетата с пълен глас

ще извикам в този час!

А Кумицата хитрува:

- О,не мисля, че си струва!

Я за малко размисли

и обратно се върни.

 

Ако брат ти отведа,

ще останеш във рода

ти единствено петле.

Няма вече да сте две.

 

С никой няма да делиш.

Всичко ти ще наследиш.

Разгневило се Петлето:

- Искам си братлето!

 

Със кого ще се надпявам,

ще се боря и надбягвам?

Не ми пречи мойто братче,

то е моето другарче.

 

Силен боен вик надало

и на Лиса налетяло.

Шаро чу го от далече

и на помощ се завтече.

 

Лиса хвърлила торбата

и се скрила във гората,

а петленцата игриви

в двора пеят пак щастливи.

 

Всичко те сега делят.

Кротко мирно си стоят

и когато си играят,

да отстъпват се стараят. 

 

© Dena Spyrou Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??