18.10.2012 г., 10:52 ч.

Нищо ново под слънцето... 

  Поезия
498 1 6

 

НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО...

 

Нищо ново под слънцето няма –

кръговратът на дните е вечен,

новините са дребна измама

или факти, забравени вече.

 

Пустотата лежи до безкрая

и дори пъстротата е сива,

никой нищо за нищо не знае

и скрибуцат щурците фалшиво.

 

Нищо ново под слънцето.

Нищо!

Но проклетото слънце залязва.

Пламва звездното нощно огнище,

шушне вятърът в нощната пазва.

 

Падат сенките, мракът припада

и зад облака с бели волани

пламва жълтата лунна лампада,

от небесно сребро изкована.

 

Хоризонтът на облото рамо

звездна мантия тъмна намята.

Нищо ново под слънцето няма –

нов е целият свят под луната.

 

Този приказен свят е нетраен,

нереалното в сенките дебне,

но е свят, от магия изваян,

свят на феи и птици вълшебни.

 

За какво ми е тази реалност,

сред която задъхано крача

през полето по пътища кални

и дъждът над плещите ми плаче;

 

сред която годините падат

като камъни – грапави, тежки –

и белеят косите – награда

за усилия, рани и грешки...

 

И самата реалност не е ли

безсърдечна измислена драма

със зеници, от плач избелели?

Нищо ново под слънцето няма!

 

Нищо ново под слънцето.

Нищо!

Затова и душата ми плаче –

искам дневния свят да разнищя,

за да дойдат луната и здрачът.

 

Наречете го призрак неясен,

наречете го лудост, измама,

но подлунният свят е прекрасен.

 

Нищо ново под слънцето няма!

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Хареса ми, и като замисъл, и като осъществяване. Само за едно съжалявам -- че произведения като това се четат твърде малко, а под всякакви безсмислици се крещи "това е истинска поезия".
  • Отскоро съм тук, но вече сте един от любимците ми! С уважение и...поздравления!
  • Поздравления за хубавия стих!
  • Не мога да не ви поздравя!
  • Прекрасен стих,но....
    "Този приказен свят е нетраен,
    нереалното в сенките дебне"
  • Прекрасна поезия!
Предложения
: ??:??