21.03.2012 г., 9:43 ч.

Ода за Йода 

  Поезия
669 0 2

Химията никак лесно се не учи,
но знай, щом работата се закучи,
хващай книгата и почвай да четеш,
ръкавите запретвай, за да разбереш.
Но ако не става тъй, отръки, недей тъжи,
Хващай химикалка, лист и рими звънки зареди.
Започвай и разглеждай ти под лупа:
йодът е от Халогенна група,
1-ва валентност спрямо металите и водорода,
променлива пък спрямо халогените и кислорода.
Температура, на която кипи,
по Целзий е сто осемдесет и три,
слабо разтворим е във вода,
негови съединения съдържа земната кора.
Във морето също се намира,
ако го загрееш, сублимира.
Лилав на цвят е и лошо мирише,
отзад със двойка се пише.
Мъжествено твърд на допир е той,
но по женски отровен е този герой.
Неметален характер проявява,
молекулен строеж притежава.
С водорода са във постоянна свада,
йодоводорът веднага се разпада.
Халогениди се получват, взаимодейстрва ли с метали.
Йодът важен биоелемент е и навсякъде се хвали.
Жълто-кафяв е неговият разтвор,
с двуатомни молекули са всички от Халогенен отбор.
Електричество провежда, а също и топлина,
с метален отблясък е, помнете деца.
Чичо доктор с йодна тинктура раните маже,
в операционната зала използват я даже.
Йод имаме в щитовидната жлеза,
набавяме го със своята храна и вода.
Йодът плува дори и в кръвта,
Регулира обмена на важни вещества.
За да сме стройни и здрави, нуждаем се
от йод във храната ни, знае се.
Затова яжте лук, зеле, фъстъци,
морска риба и горчица, дребосъци.
За никъде без йода сме, не е лъжа,
без него боледува щитовидната жлеза.
Йодидите се използват като супер помощници,
спират градушки, пълнят с лекарства пазарските кошници.
С обемното произведение часа почти преполовихме,
но в крайна сметка какво установихме?
Химията като цяло и йодът, отделно взет -
това си е муза за всеки поет!

© Михаела Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Дай го на твоята даскалка-химичка, и ти е вързана за годините шестичка!
  • :D Браво! Много е сладко, има закачка и, категорична съм, е доста по-добро от творенията на дузина пишещи тук на три пъти по твоите години:DПоздравявам те Римите ти са чудесни.
    Пролетке, къде си, да видиш какво правят тинейджърите?
    п.п. В началото помислих, че одата е за джедая Йода :D
Предложения
: ??:??