26.04.2013 г., 13:31 ч.

Огледалата 

  Поезия
1024 0 2

 

ОГЛЕДАЛАТА

 

 

Огледалата лъжат!

Всеки ден

в сребристата отсрещност се оглеждам.

И всеки ден застава срещу мен

един старик и мръщи бели вежди.

 

Но аз не съм това, което там

дублира сребърната амалгама,

не съм старикът белокос.

И знам –

дублираният образ е измама.

 

Какъв е този излинял перчем,

и тези бръчки, тези устни свити?

Е, има нещо вярно...

Да речем,

че е реалност болката в очите.

 

Но бялата брада е щрих лъжлив,

и са детайл неверен очилата.

Огледалата лъжат!

Аз съм жив

и в детската си възраст е душата!

 

И младите ми дни са още с мен,

и е кораво младото ми рамо

и въобще по пътя всеки ден

с жадуваната младост крачим двама.

 

В зениците ми зрелостта личи

и може би затуй съм малко тъжен.

Но нямам тези старчески очи.

Не вярвам в тях.

Огледалата лъжат!

 

В душата си, най-чистия кристал,

се вглеждам като в скъпо огледало.

Но няма там ни старец побелял,

ни старост безнадеждно побеляла.

 

Там аз съм все такъв, какъвто бях

и нямат власт годините над мене.

 

В душите си се вглеждайте без страх –

огледалата ни са под съмнение!

 

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Огледалата лъжат...колко хубаво си го казал!
    не пропускам, да те чета, но не всеки път пиша коментар, та какво е един коментар...не обичам ласкателствата, не харесвам, че много добри поети жадуват коментари, да им се казва, колко са добри, затова напоследък само чета...
  • Много точно си го казал,душите не остаряват,а колкото може, по-малко да се гледаме в огледалото!!!
Предложения
: ??:??