ПРИКАЗКА ЗА ПОСЕЙДОН
Да бъдеш божество не е било така забавно,
узнавам от легендите за древния Олимп.
На дворцови преврати не един бог
жертва ставал –
катурвал се от трона си, свален от своя син.
С коварство първи Кронос спретнал ПУЧ
на свой родител –
могъщият Уран без бой отстъпил му властта.
Но „парен каша духа”
и тиранът нов се питал
ще бъде ли прецакан сам от своите деца.
Започнал превантивно целенички да поглъща
Деметра, Хера, Посейдон, Хестия и Аид –
последен Зевс
от майката на остров Крит бил скътан,
спасил се
и избавил свойте братя и сестри.
Така че срещу Кронос се обърнал бумерангът –
опълчили се против него гневните чада.
Разтресла се с ужасен грохот,
пламнала земята
от тази уж семейна, но безмилостна война.
И най-подир след лют отпор
върха отстъпил Кронос.
Пирували бунтовниците шумно на Олимп.
Покрил се с лаври Зевс,
поседнал царствено на трона
и незабавно земните ресори поделил:
на кака си Деметра дал благата на земята,
на батко си Аид подземното царство подарил,
а Посейдон дворец получил пищен
под водата –
за морски бог тържествено го Зевс провъзгласил.
Тризъбеца щом вдигнел
разразявал страшни бури,
и с него пак смирявал той вълните след това –
отдръпвали се те пред колесницата му щура,
препускаща с коне специални
в морската вода.
Статутът му божествен не помогнал твърде много,
когато Посейдон бил връхлетян от любовта –
харесал властелинът нереида белонога
на име Амфитрита,
но избягала му тя.
Укрила се момата срамежлива при Атласа
(добре че не изпуснал той небесния ни свод!);
делфин я проследил,
изпортил нейното скривалище
и пратил го в съзвездие признателният бог.
Отвлякъл Посейдон за своя булка Амфитрита,
кандисала и влязла тя в подводния палат;
поканил и балдъзите си –
цял взод нереиди
на сватбата им царствена да купонясват с тях.
Естествено, и тъстът му Нерей се там прикметил –
старикът бил мъдрец и дипломиран чародей.
При зет си той намерил служба доходна и лека –
врачувал на моряците
с бог Главк и бог Протей.
Синът на Посейдон – Тритон –
досущ като баща си
с тръба от раковина морски бедствия зовял.
Незнайно колко векове кичозната династия
живяла си безгрижно в този див подводен свят...
Кое му е божественото
в цялата пародия –
се питам аз, изследвайки ефекта от властта?
Това си е плебейски цирк –
па бил той и подводен,
и само поразиите са царски по мащаб.
© Димитър Луканов Всички права запазени
Възхитен съъъъъъъъъъъъъъъъм!!!