31.10.2017 г., 10:08 ч.

Приключение с петел 

  Поезия » За деца
594 0 3

Приключение с петел

 

От последната ни среща доста време вече мина

и отново тук със нас са нашите герои любими.

Тъй, Мъркачев котарака още сутринта реши

за закуска вместо мишка две яйца да си свари.

Щом на двора той излезе към полога се отправи.

От кокошките носачки кражба щеше да направи!

Но Мишконтиев усети целите на котарака.

При петела бързо припна, и секунда не изчака!

Той задъхан му изложи котешкото намерение.

Та умисли се петелът-няма никакво съмнение,

смел и опитен е той, и приготви се за бой!

Заповед издаде строга-всички яйца от полога

да се скрият във мазето да ги пази там мишлето

и застана сам на пост. Та нали ще има гост!

Ето, че след пет минути се зададе и котака.

Той не знаеше, че петльо при полога ще го чака.

С тиха стъпка, пълзешката бавно той се приближи.

Към яйцата се пресегна, но във миг се ужаси!

Срещу него се изправи гордият петел юнак!

За секунди той обърна котарака в силен бяг!

Щом го стигнеше петелът клъвваше го с клюн без жал!

Мислеше Мъркачев само как да се измъкне цял!

Мишката, дочула врява в миг бърлогата напусна

и на двора с пълна пара да погледа цирк се впусна!

А пък там петелът смел бе кокошките повел

след крадеца във атака! И настигнаха котака!

Тесен май му стана дворът! Но съгледа в него бора

и реши да се качи козината да спаси!

Най-подир отдъхна той, Мацо, нашият герой.

А мишокът в настроение след такова представление

с бодра песен на уста в дупата си се прибра.

Там започна да крои други котешки беди.

 

© Георги Иванов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??