13.12.2022 г., 16:00 ч.

Пътят към Варна 

  Поезия
185 2 2

ПЪТЯТ КЪМ ВАРНА

 

Всички пътища водят във Рим! – тази мисъл дори не е вярна,

ако имах Вълшебен килим, щях да литна отново към Варна! –

там, където морето не спи – и по цял ден в скалите се нерви,

и под старите градски липи спят загадъчни Римските терми,

там, където – на летния плаж, всички млади Жени са хетери! –

 

и намята ми изгревът плащ, и съм жив император! – Валерий,

там, където бях малко момче, мъж – и весело старче накрая,

на вратлето със златно ключе! – Вечността ми отключи и Рая,

спри го тоя проскубан килим, Боже мили, и ще ти повярвам! –

всички пътища водят към Рим! – но над Рим е единствено Варна.

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??