6.10.2010 г., 14:55 ч.

Шантави поколения 

  Поезия » Хумористична
669 0 3

 

Аз не мога да те разбера -

седемнайсетгодишен хлапак -

вместо да гони мадами в Шопето,

да изръшка днеска от крак

поне пет лустросани кафенета…

Седнал да пише… ПОЕЗИЯ.

 

Остави мъдростта за големите.

 

Ама и те  - големите -  са едни…

Все за няк'ъв бай Тошо говорят.

И натякват – хляба, момче, си хвани, работù!

Те чрез труд и пот били стàнали Хора.

 

Пък ти – откакто се помниш,

дете на прехода те наричат

и като малък не играеше на топка,

ами помагаше във бакалията -

на чичо си – капиталиста.

 

И гледат нек’ви си предавания,

та после за наркотици все мърморят:

„Недей пушù трева, марихуана, ганджа”,

да им се оплете езика във коноп-а!

 

Вечерят кротко, на трапезата – салама,

за бащата Грош -  салатка и ракийка.

Подканя те да сръбнеш половин стограмка,

стига пил си в баровете спиртове.

 

Майка ти през ден сестра ти инспектира,

че гол ù кръста, ̀щото с прашки ходи.

А знаела ли, че навремето бабà ти

със вълнените гащи ходела, да се заплòди.

 

Баща ти те привиква за ’оная ’ тема,

ей тъй, по мъжки, да си поговорите.

А после засърбява го чак темето,

запиташ ли го нещо за кондоми.

 

Хем излеко да хванеш мацката,

че да не ù прегазиш сърчицето,

хем да е поредната, за стажа,

’щото туй било присъщо на мъжете.

 

Ден след ден, оплетен в този хаос,

надъхан вечер вихриш се във нет-а.

Бунтарски драскаш  нещо си на паус

и там го качваш, при поетите.

 

Мъдрост поколенческа от тях не ще попиеш.

Опитай, здраво хванал кълбото с метафори,

няма край това тяхно оплитане.

Дано ти стигнат нервите и иглите.

 

От друга страна… що пък и ти да не драскаш.

И ти си човек, имаш нещо да кажеш.

Те  -  големите -  ще ти се зарадват

и блажено ще те потупват по рамото.

 

После – като чинни родители,

чрез теб ще четат морал на децата си:

„Виж го оня, не скита по кръчми,

поезия пише, извисява душата”.

 

А кой ли във тая ежедневна бъркотия

ще разбере объркването ти в главицата.

Аман от тая прихватлива политика

да не се разбират деца и родители.

 

------------------------------------------------

 

* Шопето – гр. София, жаргон

* трева, ганджа, коноп – жаргонни наименования на марихуана

 

 

 

 

© Емили Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??