На преживяна улица,
застлана с камък и с пот,
оная дето води до нивята,
що раждали са жито или ръж
безизходна, с корен впит в земята,
изтежко стряхата прославена за гиздава, загива.
Стои безпътна, с опустели словосъчетания,
с изтляла светлина в очите,
изкормена във време, кога жена е трудна.
Чердака везан с длето на майстор целувал дъбовите летви,
подрежда стародавната трапеза с трикраки столчета,
а на миндера кани свелосенки на чаша отлетяло време,
подслаждано от спомени.
Преглъща трудно тъмното огнище
дъха на вятъра намерил си отдушник.
Езиците на огъня отколе са изтръгнати,
а пепелта издала е присъда за безбрачие.
И одъра, поставен в одаята с изгледа към ореха,
като прокълната утроба се съсухря в мъчително старание
да приюти симпатия, стъкмил чеиза гален пеперудено.
Там, в средината на собата, с картина на стената
притулила усмивката на нечия фамилия, и с пръстения под,
изтляла ябълка изгубила е кокичка избуяла до фиданка.
И напреко на самотата, пегърбила си ствола, дири светлината.
И ще расте и хубавее, захранена с преживяни живини,
среднощно от кепенците мълвяни, ще ражда своя плод,
и ще очаква нечии ръце, с ракита кош отново да сплетат.
© Антония ИВАНОВА Всички права запазени