На земята -
нищо ново.
На земята -
дяволска скука.
Хора тъжни -
сърца от олово.
Хора весели -
много сполука.
Очи умни -
ръце изморени.
Очи алчни -
поля некосени.
Очи празни -
дни сиви.
Очи тъмни -
пустеещи ниви.
Дебели очи -
гуша за гуша.
Страшни очи -
пясък и суша.
Страстни очи -
пушек и пламък.
Очи без мнение -
камък до камък.
Поглед нагоре -
Бог няма.
Поглед надолу -
душа няма.
Поглед направо -
лъже сърцето.
Пиян поглед -
звезди на небето.
Нагдето погледнеш -
нищо ново...
Хора от камък -
сърца от олово.
Любов, обич,
човещина няма -
даже живота,
е гола измама.
© Бостан Бостанджиев Всички права запазени