Живея в Умно село,
където от зори -
хората умело
използват хитрини:
Съседът Бай Евлоги,
широко бе скроен -
Не търсеше тревоги
никога със мен!
Седяхме често с него
на чашка - даже две!
Наливахме се смело
без никакъв проблем!
Веднъж, съвсем невинно
се хванахме на бас:
Кой прави лошо вино,
той... - или пък аз?
Поканихме Бай Димо
да каже, кой е прав?
Той разбираше от вино
и беше много здрав!
И той дълго пи и пя,
редуваше вината...
Накрая ни призна
с усмивка на устата:
- Най-хубавото вино
го правя вкъщи аз!
Така е... от години,
а в този весел час
не мога да призная,
на кого е по-добро.
Ще трябва да узная
кое е... с потекло!
- Така че ми кажете,
със вино от къде
пируват Боговете
сред звездното небе!
- Тогава ще отсъдим -
Кой е най-велик!
И няма да се сърдим
на никой в този миг.
- А иначе ще спОрим
безкрайно за вина...
Напразно ще говорим,
ще стигнем до кавга...
Изслушахме с Евлоги,
”правоверните слова”
И стана някак грозно
да спорим след това.
Прегърнахме Бай Димо,
а Евлоги вдигна тост:
- За Божественото вино
и за Умният ни гост!
© Yuri Yovev Всички права запазени